Crupele de mei - Merceologia Marfurilor Alimentare

PROIECTUniversitate ASEM Profesor Handrabura Alina

preview iconExtras din document

1. Caracteristica generală 2. Informații nutriționale 3. Proprietăți terapeutice 4. Beneficii 5. Bibliografie Crupele reprezintă unul dintre cele mai importante produse agroalimentare, care, după făină, ocupă locul doi. Acestea sunt produse obținute prin prelucrarea specială a boabelor de cereale sau leguminoase, care are drept scop eliberarea endospermului și formațiunilor aanatomice periferice. Toate crupele se caracterizează printr-o valoare nutritive înaltă. În crupe se conțin diverse substanțe cu valoare biologică înaltă- aminoacizi esențiali, vitamine, săruri minerale. Crupele de mei se obțin din mei, o plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescența ramificată, care are culoarea alba sau crem, roșie, galbenă, surie. Boabele sunt făinoase ( culoarea galbenă, alba) și sticloase ( culoarea chihlimbarie). Meiul șlefuit este miezul meiului decorticat, înlăturîndu-se embrionul și partial stratul aleuronic. Suprafața lui e mată, acoperită cu pulbere (făina) care la păstrare rîncezește, de aceea înainte de întrebuințare crupele se spală cu apă caldă. Culoarea crupelor poate fi de la galben deschis pînă la galben închis. Crupele de mei de culoarea galbenă au un miez sticlos și au o valoare alimentară superioară, cașa din ele este fărîmicioasă și mai gustoasă decît din crupele de mei cu miez făinos. ...

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Proiect: Crupele de mei Obiect: Merceologia Marfurilor Alimentare