1)Merceologia ca ştiinţa: obiectul, metodele, sarcinile şi conţinutul de bază al merceologiei Obiectul de studiu al merceologiei este marfa si valorile ei de intrebuintare. Marfa-obiect al muncii omului destinat vinzarii sau comercializarii care indeplineste ,satisface cit mai deplin cerintele consumatorului.Valoare de intrebuintare-reprezinta gradul de indeplinire a necesitatilor umane ceea ce depinde de proprietatile marfurilor.Cu cit gradul de satisfacere a consumatorului este mai inalt cu atit calitatea este mai buna. Subiectul merceologiei este specialistul cum ar fi Șmerceolog,tehnolog inginer in domeniul alimentar. Metodele merceologiei: 1.de cunoastere stiintifica (metodele de masurare si organoleptice) 2.practico-merceologica(pastrarea ,ambalarea,marcarea,depozitarea,transportul) Sarcinile merceologiei sunt: -Stabilirea caracteristicilor in baza care determina valoarea ei de intrebuintare -sistematizarea marfurilor -studierea indicilor de sortiment al marfurilor -studierea indicilor de calitate -evaluarea calitatii marfurilor. Scopul principal al merc.este studierea calitatii marfurilor. Continutul de baza al merc. -studierea m.p,tehnologiilor avantajoase de obtinere,metodelor noi de ambalare si pastrare. -defectele marfurilor care apar in momentul pastrarii -cauzele aparitiei -metode de prevenire -gradul de nocivitate -valoarea nutritiva,alimentara -microbiologia prod.alimentare. 2.Clasificarea mărfurilor: semnificaţia şi necesitatea; sarcinile; tipurile de clasificări şi criteriile puse la baza lor. Clasificarea reprezinta sistematizarea stiintifica a marfurilor dupa numite criterii. Clasis-categorie;fasis-a face impartire; Sarcina-sistematizarea stiintifica a marfurilor,la formarea structurii sortimentului de marfuri,verificarea calitatii marfurilor. Tipuri de clasificari ale marfurilor.- Principalele criterii de clasificare a produselor sunt: 1.Dupa origine: -animale, vegetale, minerale. 2.Dupa gradul de prelucrare: materii prime, semifabricate sau semipreparate, produse finite. 3.Dupa materia prima din care sunt facute. 4.Dupa compozitia chimica:(-marfuri cu preponderenta lipidica;-marfuri cu preponderenta glucidica) 5.Dupa destinatie: marfuri pentru consum alimentar, uz casnic 6.Dupa modelul de conservare:(-marfuri proaspete;-marfuri conservate) 7.Dupa stabilitate la produsele alimentare:(-usor alterabile;-greu alterabile) 8.Dupa modul de ambalare:(-produse vrac;-produse preambalate (portionate);-produse ambalate) 3.Codificarea marfurilor:notiuni despre cod si codificare:scopul,sarcinile,tipurile de coduri utilizate in practica economica.
Comentariul tau va fi primul
Fituici: Examen Merceologia produselor alimentare Obiect: Merceologia Marfurilor Alimentare