Caracterizarea merceologică a stimulentelor - Bazele Tehnologiei si Merceologiei

CURSUniversitate ASEM Profesor Iacob Nicolae

preview iconExtras din document

Caracterizarea merceologică a stimulentelor În grupa stimulentelor sunt incluse ceaiul şi cafeaua. Prin compoziţia lor, aceste produse acţionează asupra sistemului nervos central şi asupra sistemului circulator, înlăturînd senzaţia de oboseală şi prelungind timpul afectat activităţii intelectuale şi fizice. Aceste efecte stimulatoare sunt conferite ceaiului şi cafelei de cofeina conţinută, în proporţie de 1.3%. La efectul reconfortant, de refacere a capacităţii de muncă se adaugă şi valoarea lor gustativă deosebită, bine individualizată şi inimitabilă. Consumul exagerat de cafea şi ceai dezechilibrează fiziologic organismul, poate accentua starea de oboseală, reduce capacitatea de muncă şi poate crea dependenţă. Cafeaua Cafeaua rezultă prin prelucrarea seminţelor plantei Coffea sp. din familia Rubiaceae. Specia cu cea mai mare importanţă economică este Coffea arabica; aceasta produce cafea de calitate superioară şi deţine circa 70% din producţia mondială. Ea este urmată de Coffea robusta, cu o pondere de circa 25% din producţia mondială şi care se utilizează mai mult în amestec, datorită aromei mai slabe şi a gustului mai aspru, şi de Coffea liberica - de calitate inferioară. ...

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Curs: Caracterizarea merceologică a stimulentelor Obiect: Bazele Tehnologiei si Merceologiei