Caracterizarea merceologică generală a principalelor grupe de produse alimentare de origine vegetală - Bazele Merceologiei

CURSUniversitate ASEM Profesor Cernavca Mihail

preview iconExtras din document

2.1 Cerealele şi leguminoasele boabe; materii prime şi produse de prelucrare 2.2 Fructele şi legumele proaspete şi procesate 2.3 Caracterizarea merceologică generală a zahărului Cerealele au jucat dintotdeauna un rol deosebit în alimentaţie. Este un lucru binecunoscut că debutul culturilor cerealiere s-a făcut cu peste 10.000 ani în urmă. Actualmente, peste 70% din suprafeţele însămânţate ale lumii sunt consacrate culturilor de cereale. Boabele de cereale au un potenţial tehnologic şi nutritiv ridicat, putând fi prelucrate într-o gamă largă de produse, foarte diversificate: crupe, făină, paste făinoase, produse de panificaţie, produse de patiserie, concentrate alimentare etc. Aceste produse constituie baza alimentaţiei umane, acoperind 40-50% din necesarul energetic zilnic, iar amidonul, principalul lor component chimic, circa 80% din necesarul de glucide. Cerealele prezintă şi avantajul unor producţii mari la hectar şi al posibilităţii de păstrare timp îndelungat. Producţia mondială de cereale se ridică la peste 2000 mil. tone anual, cei mai mari producători fiind: China, SUA, India, CE, Canada, Federaţia Rusă ş.a. Distribuţia consumului global de cereale pe locuitor este foarte inegală, atât în privinţa speciilor, cât şi din punct de vedere cantitativ. Pe plan mondial, preponderenţa în consum în emisfera sudică o au porumbul, meiul şi orezul, faţă de emisfera nordică, unde predomină grâul.

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Curs: Caracterizarea merceologică generală a principalelor grupe de produse alimentare de origine vegetală Obiect: Bazele Merceologiei