Merceologie examen - Nu este specificat

TEZAUniversitate ASEM Profesor Panfil Ion

preview iconExtras din document

1. Sistematica comercială şi ştiinţifică a mărfurilor alimentare. Criteriile de bază folosite la clasificarea mărfurilor alimentare sunt: 1. După origine: - de origine vegetală( la baza carora se folosesc materii corticole şi agricole) - de origine animală( carne, lapte ouă) - minerală( sare, bicarbonat de sodiu) - mixte 2. După gradul de prelucrare tehnologică deosebim: - materii prime - semifabricate - semipreparate - produse finite 3. După compoziţia chimică: - cu preponderenţă lipidică - cu preponderenţă glucidică - cu preponderenţă proteinică - produse gustative ( vanilie, piper, ...) - produse mixte 4. După destinaţia în consum: - produse pt consum uman - prod. pt consum industrial 5. După gradul de conservare : - produse proaspete - produse conservate 6. După stabilitate( gradul de perisabilitate): - uşor alterabile - alterabile - greu alterabile 7. După modul de ambalare: - în vrac - produse ambalate - produse preambalate 8. După importanţa produselor în procesul metabolic: - prod. alimentare energetice - prod. alimentare constructoare ( proteine, aminoacizi, săruri minerale) Prod. aliment. protectoare ( enzime, vitamine, micro-macroelemente) 9. Dupa Cuthem, se clasifică: a) marfuri alimentare pt reţeaua de comerţ cu amănuntul: 1) prod. de bucătărie 2) alimente dietetice 3) delicatese 4) grăsimi şi ouă 5) prod. din carne 6) prod. din peşte 7)fructe şi legume 8) băuturi 9) conserve 10) prod. din lapte 11) prod. dulci 12) prod. congelate 13) alte produse b)după criteriul transparenţei: - prod. congelate - prod. de brutărie - prod. neutre Clasificarea ştiinţifică merceologică a mărfurilor 1. Cereale, leguminoase, produsele rezultate din prelucrarea lor 2. Legume, fructe proaspete 3. Produse zaharoase ( zahăr, amidon...) 4. Produse gustative 5. Grăsimile alimentare 6. Lapte şi prod. rezultate din prelucrarea laptelui 7. Ouă şi prod. rezultate din prelucrarea lor 8. Carne şi prod. 9. Peşte şi alte vietăţi acvatice 10. Concentrate şi mixuri alimentare. 2. Clasificarea ştiinţifică merceologică a marfurilor nealimentare Mărfurile industriale se clasifică în 13 grupe: 1. Mărfuri textile 2. Marfuri din piele şi înlocuitorii ei. 3. Mărfuri din blană 4. Mărfuri din sticlă 5. Mărfuri ceramice 6. Mărfuri chimice de uz casnic, prod. cosmetice 7. Mărfuri din lemn 8. Marf. Electrotehnice 9. Mărf. Electrocasnice 10. Mărf. Electronice (TV, radio, PC..) 11. Mărfuri de menire social-culturală 12. Mărfuri de jiuvaergie 13. Mărfuri de galanterie(piptene, nasturi...) 3.Principalele proprietăţi ale mărfurilor Sunt: a)fizice - care pot fi determinate prin metode fizice , şi anume: masa, densitatea, propr. optice, higroscopicitatea........

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Teza: Merceologie examen Obiect: Nu este specificat