Examen la Merceologie - Merceologie

TEZAUniversitate ASEM Profesor Calmis Valentina

preview iconExtras din document

1. Sistematica comercială şi ştiinţifică a mărfurilor alimentare. Criteriile de bază folosite la clasificarea mărfurilor alimentare sunt: 1. După origine: - de origine vegetală( la baza carora se folosesc materii corticole şi agricole) - de origine animală( carne, lapte ouă) - minerală( sare, bicarbonat de sodiu) - mixte 2. După gradul de prelucrare tehnologică deosebim: - materii prime - semifabricate - semipreparate - produse finite 3. După compoziţia chimică: - cu preponderenţă lipidică - cu preponderenţă glucidică - cu preponderenţă proteinică - produse gustative ( vanilie, piper, ...) - produse mixte 4. După destinaţia în consum: - produse pt consum uman - prod. pt consum industrial 5. După gradul de conservare : - produse proaspete - produse conservate 6. După stabilitate( gradul de perisabilitate): - uşor alterabile - alterabile - greu alterabile 7. După modul de ambalare: - în vrac - produse ambalate - produse preambalate 8. După importanţa produselor în procesul metabolic: - prod. alimentare energetice - prod. alimentare constructoare ( proteine, aminoacizi, săruri minerale) Prod. aliment. protectoare ( enzime, vitamine, micro-macroelemente) 9. Dupa Cuthem, se clasifică: a) marfuri alimentare pt reţeaua de comerţ cu amănuntul: 1) prod. de bucătărie 2) alimente dietetice 3) delicatese 4) grăsimi şi ouă 5) prod. din carne 6) prod. din peşte 7)fructe şi legume 8) băuturi 9) conserve 10) prod. din lapte 11) prod. dulci 12) prod. congelate 13) alte produse b)după criteriul transparenţei: - prod. congelate - prod. de brutărie - prod. neutre

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Teza: Examen la Merceologie Obiect: Merceologie