1.Merceologia ca stiinta :obiectul ,metodele,sarcinile si continutul de baza al merceologiei. Merceologia ca stiinta-este in strinsa legatura cu multe diferite materii:fizica,chimia,biochimia, zoologia, botanica:Ex:stiintele economice:statistica economica,matematica,achizitii,contabilitate:relatiile economice si interne cu unele stiinte tehnice:standartizarea,metrologia(stiinta d/e masurari),tehnologia:cu unele stiinte juridice:drept,drept comercial:si cu alte materii estetica,desingul. Obiectul merceologiei- marfa si valorile de intrebuintare ale marfurilor. Metoda merceologiei- tehnic, economic şi social formează un ansamblu care nu poate fi disociat, fiecare componentă fiind esenţială în definirea calităţii produselor. Sarcinile merceologiei- Merceologia asigură realizarea unei filiere informaţionale în fluxul constituit de: proiectarea, producerea, desfacerea şi întreţinerea mărfurilor atât sub aspectul nivelelor de calitate cât şi cel al sortimentelor necesare. Continutul merceologiei- Merceologia prin problematica avută în studiu face apel la cunoştinţe complexe dintr-un mare număr de discipline cum ar fi: fizica, chimia, tehnologie, matematică, economie, drept, management, marketing, informatică. impus rezolvarea unor aspecte specifice legate de: clasificare, codificare, recepţie, depozitare 2.Clasificarea marfurilor:semnificatia si necesitatea:sarcinile:metodele:tipurile de clasificari si criteriile puse la baza lor. Clasificarea marfurilor:are drept scop sistematizarea lor intr-un ansamblu unitar logic si sinoptic,ordonat ierarhic pe baza unor criterii cit mai judicios selectate. Sarcina:sistematizarea stiintifica a marfurilor, obiectelor sau fenomenelor. Necesitate: ajuta la studierea fundamental a marfurilor,la formarea structurii sortimentului de marfurilor, verificarea calitatii marfurilor. Metodele: ierarhica,fatetante(sistematizarea in subdiviziuni independente) si combinata Tipuri de clasificari ale marfurilor.- Principalele criterii de clasificare a produselor sunt: 1.Dupa origine: -animale, vegetale, minerale. 2.Dupa gradul de prelucrare: materii prime, semifabricate sau semipreparate, produse finite. 3.Dupa materia prima din care sunt facute. 4.Dupa compozitia chimica:(-marfuri cu preponderenta lipidica;-marfuri cu preponderenta glucidica) 5.Dupa destinatie: marfuri pentru consum alimentar, uz casnic 6.Dupa modelul de conservare:(-marfuri proaspete;-marfuri conservate) 7.Dupa stabilitate la produsele alimentare:(-usor alterabile;-greu alterabile) 8.Dupa modul de ambalare:(-produse vrac;-produse preambalate (portionate);-produse ambalate) 3.Codificarea marfurilor:notiuni despre cod si codificare:scopul,sarcinile,tipurile de coduri utilizate in practica economica.
Mulţumesc foarte,foarte mult! Mai ajutat foarte mult !
10 ani in urmaTest: Raspunsuri la examen la merceologia alimentara Profesor: Fedorcicova Svetlana