Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime. Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.Primele plante de cafea au fost aduse de pe coastele Marii Rosii din Africa.La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor. Incepand cu anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua sub forma de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda. 1. Rolul si importanta ( mediu economic, social,alimentar) Cafeaua este a doua cea mai tranzacţionată marfă din lume. Recolta medie anuală actuală pe plan mondial este în jur de 146 milioane de saci de 60 kg (din care 80% sunt exportaţi). Arabica reprezintă două treimi din producţia mondială. Mai mult de 100 de milioane de persoane sunt implicate în procesul de creștere, de producție și de comercializare a cafelei. Exportul de cafea aduce venituri valutare importante în țările implicate în producție. Principalele ţări exportatoare sunt Brazilia, Columbia, Guatemala, India şi El Salvador. Robusta este cultivată în principal în Vietnam şi Indonezia. Producţia mondială de cafea este împărţită aproximativ după cum urmează: 70% din America Centrală şi de Sud (mai ales Arabica) 20% din Africa (Arabica şi Robusta) 10% din Asia/Oceania (mai ales Robusta) Cafeaua este o bautura adorata si atat de des utilizata zilnic in intreaga lume. Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franța, Japonia și Italia.
Comentariul tau va fi primul
Seminar: Tema : Caracteristica merceologica si expertiza produsului de cafea Profesor: Handrabura Alina