Fructele nuciferelor pot lua locul carnii din toate punctele de vedere. Cu exceptia alunelor si castanelor, valoarea lor nutritiva este de 160-200 calorii la cca 30 g, adica de doua ori mai mult decat aceeasi cantitate de zahar sau amidon. Continutul mare de grasimi confera o valoare calorica importanta. De asemenea au multe proteine si sunt o sursa perfecta de fier si vitamina B. Cu exceptia nucilor, arahidelor si alunelor de padure, fructele nucifere provoaca o reactie alcalina in organism. De cate ori e posibil, ar trebui sa le achizitionam in coaja. Astfel, se pastreaza mai proaspete si probabil sunt mai ieftine. Desigur, indepartarea cojilor inseamna o pierdere de vreme; nucile mai dificil de curatat, pentru a se usura munca, se inmoaie in apa 1-2 ore. Daca preferati sa cumparati fructe deja curatate de coaja, alegeti-le pe cele intregi. Nu neglijati faptul ca sarea favorizeaza rancezirea. Fructele nucifere se pastreaza cel mai bine in congelator, in pungi de plastic, ferite de lumina, caldura si umezeala. Migdalele Fruct al migdalului (Prunus amygdalus), arbore din familia Rozaceelor, la care partea comestibila este samburele. Exista doua tipuri de migdale: tipul dulce, comestibil si amar, necomestibil, datorita prezentei amigdalinei, substanta otravitoare. Migdala are un aport energetic foarte ridicat, este bogata in acizi grasi nesaturati, proteine vegetale si zaharuri. Contine si saruri minerale (de potasiu, de fosfor si de calciu) si vitamine (vitaminele din grupa B si mai ales vitamina E). Migdalele dulci se gasesc in comert proaspete sau uscate, cu sau fara coaja, cu glazura de caramel si prajite. Samburii pot fi consumati ca atare, ca fructe uscate, ori pot folosi la prepararea unor feluri speciale de mancare (Pui cu migdale, mancare chinezeasca), precum si la prepararea de dulciuri: nuga, amaretti, martipan, bomboane, aluaturi dulci si cu mirodenii si turta dulce. Storcand semintele, se obtine laptele de migdale, din care se prepara siropul diluat in apa, care se utilizeaza la prepararea unei bauturi, orzata. Tot din samburi se obtine si un ulei, uleiul de migdale dulci, folosit in industria cosmetica si farmaceutica. Migdalele amare se utilizeaza numai in industria farmaceutica. Untul de migdale poate fi transformat in lapte sau frisca, asemanator cu laptele de vaca, atat ca gust cat si in privinta valorii nutritive, dar sunt usor indulcite. Pentru reglarea functionarii intestinului ajuta sa se bea dimineata, pe stomacul gol, 2-3 linguri (pentru adulti) de ulei de migdale dulci.
Comentariul tau va fi primul
Seminar: Nuciferele Profesor: Handrabura Alina