Glucidele - Purice Ion

PROIECTUniversitate ASEM Caiet Biochimia Produselor Alimentare

preview iconExtras din document

Caracteristica glucidelor Glucide sunt substanțe organice, cu funcțiune mixtă ce au în compoziția lor atât grupări carbonilice cât și grupări hidroxilice. Glucidele constituie o clasă de substanțe foarte importantă atât pentru organismele animale cât și pentru cele vegetale. Sub aspect biochimic și fiziologic, glucidele constituie o materie primă pentru sinteza celorlalte substanțe: proteine, lipide, cetoacizi, acizi organici. De asemenea constituie substanțe de rezervă utilizate de către celule și țesuturi. Biosinteza lor se realizează prin fotosinteză. Funcțiile glucidelor: 1. De structură: celuloza este componentul de bază al pereților celulari hitinul are rol analogic pentru ciuperci precum și stă la baza scheletelor animalelor antropodice. Celuloza pune în mișcare mușchii intestinului. 2. De protecție: unele plante au organe de aparare precum spinini, cîrlige și altele care constau excluziv din pereții celulelor moarte, au rol de protecție. 3. Plastică: glucidele intră în componența moleculelor complexe ( riboza, dezoxiriboza) și participă la construcția ADN-ului. 4. Energetică: 1g de glucide = 4,1kcal și 0,4g apă ...

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Proiect: Glucidele Profesor: Purice Ion