Producerea Alcoolului Etilic - Oenologie

PROIECTUniversitate CNVVC Profesor Nu Este Specificat

preview iconExtras din document

Melasa este un produs obţinut în urma fierberii zahărului din sfecla de zahăr în urma acestui process obţinem şi produsul secundar melasa. Compoziţia chimică a melasei. Zaharoza- 46-52% Zahăr invertit-0.5-2% Rafenoza-0.5-3% Carbonat de potasiu-11% Substanţe azotice-2% Melasa conţine compuşi chimici toxici pentru levuri şi acestea sunt substanţe caramelizate.Conţinutul total al substanţelor uscate este de 75%. Indicii principali ai calităţii melasei sunt: -Conţinutul substanţelor uscate, -Conţinutul substanţelor fermentate nu trebuie să fie m/mic de 45% -Conţinutul substanţelor azotice >1.3% -Concentraţia zahărului invertit 2-5% -pH mediu -Culoarea -Temperatura de păstrare a melasei <40ºC. Melasa serveşte ca materie primă la fabricarea alcoolului etilic, levurilor de panificaţie a acizilor lactici şi tartrici.Melasa reprezintă un lichid concentrate,vîscos şi incolor densitatea căruia este de 1.4kg/m³ de o culoare cafenie închisă. Melasa se obţine la centrifugarea masei gazoase fierte. Melasa îndreptată la prelucrare trebuie să conţină: 75% substanţe uscate, 45%substanţe fermentabile, 1.3% azot total, zahăr invertit 0.5%, pH 6.8, creşterea acidităţii în probă la autofermentare peste 24ore 0.3º. În timpul pregătirii melasei pentru fermentare se face dezinfectarea şi scăderea pH pînă la 5. În acest timp microorganismele majoritatea mor sau se inactivează. După deyinfectare melasa se diluiază adăugîndu-se substanţe nutritive în formă de fosfaţi şi azotaţi. Se administrează acid ortofosforic în cantitate de 0.06% din masa melasei. Dacă concentraţia de azot este mai mică de 0.3% se adaugă 15-30kg carbomid sau sulfat de amoniu 30-80kg la 1000dal alcool. După aceste

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Proiect: Producerea Alcoolului Etilic Obiect: Oenologie