Lucrul Individual la Merceologie si Expertiza Marfurilor de Larg Consum, I. Panfil - Merceologia si Expertiza Marfurilor de Larg Consum

LABORATORUniversitate ASEM Profesor I. Panfil

preview iconExtras din document

1. Uleiuri vegetale: starea de producere şi consum, standarde, cantitatea produsă Uleiurile şi grăsimile vegetale se găsesc în natură în ţesutul plantelor, fiind concentrate în seminţe, pulpă, sâmburele fructelor, tuberculi sau în germeni . Principala materie primă o reprezintă plantele oleaginoase producătoare de seminţe. În timpul formării şi maturizării seminţelor oleaginoase, în celule are loc o acumulare de substanţe oleaginoase, care au rolul de a asigura germenelui funcţiile vitale, până când acesta devine capabil să-şi asigure singur hrana din sol şi aer. Prezenţa acestor substanţe hrănitoare determină valoarea seminţelor oleaginoase ca materii prime pentru obţinerea uleiului vegetal. Conţinutul de materie grasă în aceste părţi ale plantei este foarte variabil. La plantele cultivate pentru producţia de uleiuri vegetale, conţinutul de ulei în seminţe, fructe şi tuberculi variază între 18 şi 60%. Industria uleiurilor vegetale este larg dezvoltată la nivel global. Uleiurile vegetale se utilizează în diferite sectoare cum ar fi: alimentaţia publică, cosmetică, medicină, producerea biocombustibilului. Producerea şi consumul anual al acestor uleiuri este considerabilă. În Republica Moldova se produc un şir de uleiuri vegetale, volumul cărora variază în conformitate cu producţia de materie primă anuală. De regulă, aceste uleiuri sunt reprezentate de uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de porumb, din seminţe de bostan, de rapiţă şi uleiul din seminţe de struguri.

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Laborator: Lucrul Individual la Merceologie si Expertiza Marfurilor de Larg Consum, I. Panfil Obiect: Merceologia si Expertiza Marfurilor de Larg Consum