)Caracterizaţi funcţiile unităţilor de alimentaţie publică Fiind o ramură distinctă, alimentaţia publică vizează organizarea preparării alimentelor şi produselor culinare şi de cofetărie-patiserie, precum şi vânzarea acestora populaţiei în vederea consumului, atât imediat (scopul de bază al activităţii), cât şi la domiciliu (activitate de servicii suplimentară). Prin activitatea sa şi prin locul pe care îl deţine în circuitul economic al bunurilor, alimentaţia publică înglobează şi parcurge cele trei etape bine cunoscute ale circuitului economic: Aprovizionare - Producţie – Desfacere. Afirmaţia ce ţine de circuitul economic este confirmată de regulile de organizare a preparării şi comercializării produselor şi prestării serviciilor în alimentaţia publică conform cărora unitatea de alimentaţie publică trebuie să fie în stare să organizeze ,,activitatea de pregătire, preparare, prezentare şi servire a produselor şi a băuturilor pentru consumul acestora în unităţile specializate sau la domiciliul/locul de muncă al consumatorului.” Toate aceste caracteristici determină o serie de particularităţi de care trebuie să se ţină cont în dimensionarea şi organizarea activităţii unităţilor respective. În conformitate cu funcţiile sale de producţie alimentaţia publică este înrudită cu industria alimentară. De remarcat că pe lângă asemănări evidente există şi o mulţime de deosebiri. Principalele funcţii comune acestor două ramuri sunt: • prelucrarea primară a produselor alimentare; • producerea semifabricatelor în întreprinderile industriale/a semipreparatelor în cele de alimentaţie publică; • producerea/prepararea produselor alimentare. 2)Clasificaţi preparatele culinare Preparat culinar –articole culinare porţionate şi ornate. Pot fi la comandă, pentru | festivităţi, specialităţile casei, refrigerate, congelate. Preparate la comandă se caracterizează printr-o pregătire şi ornare deosebită. Preparate culinare pentru festivităţi –preparate pregătite cu ocazii speciale şi ornate original. Specialităţile casei sunt preparate culinare pregătite după o reţetă originală şi tehnologie individuală, ţinînd cont de particularităţile bucătăriei naţionale sau specificul întreprinderii. Preparate culinare refrigerate (congelate) –articole culinare sau preparate supuse refrigerării (congelării) intensive. Preparatele culinare se disting prin următoarele caracteristici:
Comentariul tau va fi primul
12:42Fituici: Examen Fundametele proceselor tehnologice in u.a.p Obiect: Tehnologia Alimentatiei