MAnagementul Intreprinderii pe puncte - UTM

FITUICICaiet Management Profesor Turcan

preview iconExtras din document

1. Definirea intreprinderii industriale. Clasificarea si stuctura intreprinderii: Întreprinderea industrială se defineşte drept unitate de bază în cadrul industriei, în care personalul, prin utilizarea factorilor de producţie, obţine materii prime, produce bunuri materiale, anumite servicii, în condiţiile realizării unui anumit profit. Clasificarea intreprinderilor: 1)După destinaţia economică a producţiei fabricate, 1.care fabrică mijloace de producţie: materii prime şi materiale de bază, folosite apoi pentru fabricarea produselor alimentare finite pentru consumare (fabricile de producere a alcoolului, prelucrare primară a strugurilor etc.) 2.care produc obiecte finite de consum (fabricile de prelucrare a fructelor şi legumelor, prelucrarea secundară a vinului, fabricile de pâine etc.). 2)După domeniul de activitate, 1.agricole (creşterea materiei prime), 2.industriale (prelucrarea materiei prime), 3.comerciale (comercializarea bunurilor), 4.prestatoare de servicii (prelucrarea materiei prime aduse de client: sfecla de zahăr, cu întoarcerea produsului finit: zahăr). 3)După activitatea ramurilor economiei naţionale, 1. Întreprinderile de ramură se referă la o ramură concretă a industriei alimentare (fabricile de pâine, de producere a conservelor din fructe şi legume, fabricile vinicole etc.), 2. integrate se referă la câteva ramuri ale economiei naţionale legate între ele, îndeosebi producerea materiei prime agricole şi prelucrarea ei, activitate industrială şi secţii de comercializare a produsului finit, industrie şi ştiinţă etc. 4)După originea materiei prime, întreprinderile alimentare 1.întreprinderi de prelucrare a materiei prime (fabricile de prelucrare a fructelor şi legumelor, strugurilor etc.) 2.întreprinderi extractive (fabricile de extragere a sării, apei minerale etc.). 5)După specificul materiei prime folosite, 1.întreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale (fabricile de prelucrare a fructelor şi legumelor, vinificaţie, alcool, uleiuri etc.) 2.a materiei prime animale (fabricile de prelucrare a cărnii, a laptelui, peştelui etc.). 6)După tipul de specializare, se deosebesc 1.întreprinderi specializate în fabricarea produselor finite (fabricile de prelucrare a fructelor, legumelor, laptelui, sucurilor din fructe şi legume) 2.specializate pe fazele procesului tehnologic (în industria vinicolă, fabricile vinicole de prelucrare primară şi secundară; în industria zahărului – fabricile de zahăr rafinat şi de zahăr tos etc.) 3. mixte, unde se combină specializarea pe etape şi pe produse (întreprinderile vinicole primare, specializate pe producerea vinurilor şampanizate, de coniac, seci şi de marcă; fabricile vinicole secundare de producere a vinurilor de masă, de desert, din poamă şi din fructe şi pomuşoare).

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Fituici: MAnagementul Intreprinderii pe puncte Universitate: UTM