1. Definiţi noţiunile de bază ale igienei şi sanitariei şi caracterizaţi metodele de cercetare folosite în igienă. Sanităria şi Igiena sunt nişte discipline de specialitate care derivă de la ştiinţa biologică fundamentală „Microbiologia”. „Igiena” reprezintă o ramură a ştiinţelor biologice şi medicale care se ocupă cu păstrarea şi promovarea sănătăţii. „Igiena” studiază următoarele direcţii: · sursele de poluare ale mediului; · influenţa diverşilor factori cu caracter social şi natural asupra circulaţiei substanţelor nocive in biosferă; · efectele acestei influenţe; · legităţile tranziţiei substanţelor toxice dintr-un lanţ al biosferei in altul; · legitatile generale ale actiunii nocive a diversilor factori asupra organismului. „Igiena” elaborează normative, reguli şi măsuri pentru folosirea factorilor pozitivi şi pentru profilaxia sau diminuarea influenţei factorilor nocivi asupra sănătăţii. Cu realizarea in practică a acestor normative şi reguli elaborate de „igienă” seocupă „Sanităria”. Prin acţiunea de supraveghere se exercită un control asupra sănătăţii populaţiei expuse diverşilor factori de mediu. Pentru ca această supraveghere să fie eficientă se iau măsuri sanitare, care pot fi: măsuri preventive şi măsuri corective. Măsurile preventive se iau inainte de constatarea unei influenţe nocive a factorilor de mediu. Măsurile corective se iau după constatarea efectelor nocive sau a riscurilorpentru sănătate. Desigur, măsurile preventive sunt mai eficiente şi mai puţin costisitoare decat cele corective. Măsurile sanitare se mai clasifică in: măsuri medicale şi măsuri nemedicale.
Comentariul tau va fi primul
Fituici: Examen sanitaria si igiena produselor alimentare Obiect: Sanitaria si igiena