INTRODUCERE Lansată în 1962, politica agricolă comună (PAC) este un parteneriat între agricultură și societate, între Europa și agricultorii săi. Pentru a face față acestor provocări, UE a creat și a aplicat politica agricolă comună (PAC). PAC a fost creată astfel încât oamenii să se poată bucura de alimente bune la preţuri accesibile, iar agricultorii să își poată câștiga o existenţă echitabilă. Datorită PAC, cetățenii europeni se bucură de securitate alimentară și poate fi sigură că agricultorii produc alimentele de care ei au nevoie. PAC a fost martoră la trei faze principale: ea a adus Europa de la penuria de alimente la belșug, s-a schimbat și s-a adaptat pentru a face faţă noilor provocări legate de durabilitate și de mediu și a extins rolul agricultorilor în dezvoltarea rurală dincolo de simpla producţie a alimentelor. ETAPELE PRINCIPALE ALE PAC 1957: Tratatul de la Roma creează Comunitatea Economică Europeană (un precursor al UE din prezent) între șase ţări din Europa de Vest. PAC este prevăzută ca o politică comună, cu obiectivele de a oferi alimente accesibile pentru cetăţenii UE și un nivel de trai adecvat pentru agricultori. 1962: Politica agricolă comună (PAC) a prins viaţă! Esenţa politicii o constituie preţurile bune pentru agricultori. De la un an la altul, agricultorii produc mai multe alimente. Magazinele sunt pline de alimente la preţuri accesibile. Primul obiectiv– securitatea alimentară– a fost îndeplinit. Jumatatea anilor 90: PAC se concentrează mai mult pe calitatea produselor alimentare. Politica introduce măsuri noi pentru susţinerea investiţiilor agricole, a formării, a îmbunătăţirii procesării și a punerii pe piaţă. Se iau măsuri pentru protejarea produselor alimentare tradiţionale și regionale. Se pune în aplicare prima legislaţie europeană privind agricultura ecologică 2003: Reforma PAC rupe legătura dintre subvenţii și producţie. Agricultorii sunt orientaţi mai mult către piaţă și, având în vedere constrângerile specifice privind agricultura europeană, ei primesc un sprijin pentru venit. În schimb, ei trebuie să respecte standarde stricte cu privire la siguranţa alimentară, la mediul înconjurător și la bunăstarea animalelor. 2013: O nouă reformă a PAC vizează consolidarea competitivităţii economice și ecologice a sectorului agricol pentru a promova inovaţia, a combate schimbările climatice și a sprijini ocuparea forţei de muncă și creșterea economică în zona rurală
Comentariul tau va fi primul
Curs: ETAPELE PRINCIPALE ALE PAC Profesor: Arama