Molia cartofului (Phthorimaea operculella) Adultii apar primavara si depun ponta pe partile aeriene ale platelor, pe sol sau pe resturile vegetale. Larvele produc pagube insemnate. Pe tulpini si pe frunze apar galerii si rosaturi, iar pe tuberculi sapa galerii ce comunica cu exteriorul. Buha semanaturilor (Agrostis segetum) are doua generatii pe an si ierneaza ca larva de diferite varste in sol. Adultii nu sunt periculosi, dar larvele se hranesc pe toate partile plantei. Prefara regiunea coletului si tuberculii, unde roade cavitati de hranire. Afidele – Se prezinta sub forma unor insecte mici care se gasesc pe partea inferioara a frunzelor sau pe tulpini, de culoare verde sau galbena de obicei. Mai pot avea culoarea roz, maro, rosie sau neagra, in functie de specie si de plantele gazda. Acestea pot provoca pe frunze pete galbene, distorsionate sau muguri anemici. Afidele secreta o substanta lipicioasa, care contine zahar, si favorizeaza aparitia putregaiului pe plante. Afidele sunt cele mai daunatoare pentru cartofi, pentru ca sunt principalii transmitatori de virusi cum ar fi Virusul X sau Y. • Gangrena (fomoza) - Phoma Exigua - apare în climate răcoroase. Simptomele sub formă de “urme de deget” devin evidente imediat după recoltare. Putregaiul se extinde în tuberculi în toată masa. Infecţia se produce prin lenticele, ochi sau răni deschise. Gangrena nu se poate dezvolta când temperatura este mai mare de 8 °C. Coaja din jurul putregaiului se dezvoltă în mai multe straturi paralele. Pereţii cavităţilor formate sunt acoperiţi cu un puf alb, apoi negru-violet. • Putregaiul roz al tuberuculilor - Phitophtora erytroseptica - apare mai ales în zonele răcoroase şi temperate. Infecţia este favorizată de excesul de apă şi de temperaturile înalte. Ciuperca rezistă pe resturile de plante moarte dar şi pe ţesuturile vii. Uneori apar tuberculi aerieni în câmp. Tuberculii afectaţi au scurgeri de mucus cu textură de cauciuc. Coaja devine roz spre roşu după secţionare. Miroase a terebentină. Sunt atrase şi muştele. Putregaiul apare la capătul stolonilor şi se întinde la tuberculii sănătoşi. Pătarea neagră bacteriană Boala este provocată de bacteria Xanthomonas vesicatori. Atacă plantele în toate fazele de dezvoltare. Simptomele bolii se manifestă pe organele aeriene. În faza de plantule, pe cotiledoane apar pete circulare mici (2-4 mm), de culoare verde-gălbuie. Ţesuturile atacate se brunifică şi se necrozează. La plantele mature, în câmp boala atacă frunzele şi fructele, mai rar tulpinile şi florile. Pe frunze se formează pete mici, circulare sau unghiulare, uleioase, de culoare verde închisă, mai târziu negre, înconjurate de o lizieră galbenă. Boala este favorizată de temperaturi cuprinse între 24-30oC, ploi abundente, irigare prin aspersiune, vânturi puternice. În afară de tomate, boala poate ataca ardeii, gogoşarii, vinetele, unele specii spontane din Solonaceae şi alte familii botanice.
Comentariul tau va fi primul
Curs: Merceologia alimentara Profesor: Fedorciucova