Metodele clasice se caracterizeaza prin aceea ca in procesul de determinare a costului se include atit consumurile directe generate de fabricarea produselor si serviciilor cit si consumurile indirect aferente sectiilor de producer. In final se determina un cost complet adica consumurile directe + consumurile indirect. La metodele clasice se refera: - metoda globala(simpla); -metoda pe comenzi; -metoda pe faze. 1. metoda globala- aceasta metoda se practica de catre intreprinderile care fabrica un singur produs, maximum 2 la care de regula la finele lunii nu exista semifabricate sau productie nefinisata.consumurile de productie lunare se acumuleaza in contul 811 “Activitati de baza”. In cazul in care se fabrica doua produse, consumurile commune ale sectiei se evidentiaza la contul 813” Consumuri indirect de productie”. Costul efectiv al unui produs=(consumurile directe de productie+ consumurile indirect de productie) / cantitatea fabricate. Exemplu 1: privind fabricarea unui singur produs unde nu exista productie nefinisata sau in curs de executie. Consumul de materiale – 10000 lei, consumul de materie prima 50000 lei, salariu calculate 35000, uzura utilajelor de productie 2510, serviciile primate de la tert – 13500 lei, cantitatea fabricate 450 bucati. Contabilitatea consumurilor si calcularea costului. ...
Comentariul tau va fi primul
Curs: Metode clasice de contabilitate si de calculatia costurilor Obiect: Contabilitate Manageriala