1. Despre sectorul agricol al Uniunii Europene Securitatea alimentara este o problema care a preocupat dintotdeauna lumea. Iar agricultura este singura ramura de productie care poate asigura securitatea alimentara pentru om, disponibilitati pentru export si completarea rezervelor nationale. Constituind una din ramurile principale de productie materiala, nivelul realizarilor din agricultura determina în mod nemijlocit si progresul economic si social al lumii în care traim. În acest context trebuie privit si sectorul agricol al Uniunii Europene. Faptul ca, înainte de ultima largire, în 2004, 15 milioane de persoane (fara forta de munca ocazionala) îsi desfasurau activitatea în cca. 8 milioane exploatatii agricole, cuprinzând peste 135 milioane ha de teren agricol si asigurau hrana pentru 350 milioane locuitori este o dovada a importantei agriculturii în Uniune. Zonele rurale ocupau, înainte de 2004, 80% din teritoriul Uniunii Europene – spatiu în care locuia 20% din populatia celor 15 state membre(3% în Belgia, dar 40% în Irlanda, Grecia, Spania si Portugalia). Suprafata agricola la nivelul UE – 15 era de aproximativ 40% din suprafata totala (cu maxime de 50 – 60% în Franta, Olanda, Danemarca, Irlanda si Marea Britanie), iar populatia ocupata în agricultura era de 8,6% din populatia rurala. De mentionat totodata, ca agricultura UE – practicând metode intensive si mecanizarea moderna – detine un rol important în productia agricola mondiala: 16% din productia mondiala de grâu; 15% din productia de zahar; 25% din productia de lapte; 20% din productia de carne de vita, porc si pasare; 70% la vin. Uniunea a devenit un concurent important al Statelor Unite ale Americii pe piata produselor agricole. ...
Comentariul tau va fi primul
Curs: Agricultura in Uniunea Europeana. Politica agricola comuna. Profesor: Certan Simion