§1. Noţiuni generale de microbiologie, taxonomie, igienă şi sanitărie 1.1.Obiectul de studiu al „Sanităriei şi igienei” 1.2.Taxonomia şi sistematica generală a microorganismelor 1.3. Morfologia microorganismelor 1.4. Fiziologia microorganismelor §2. Mediul înconjurător şi influenţa lui asupra microorganismelor 2.1. Influenţa factorilor chimici asupra dezvoltării microorganismelor 2.2. Influenţa factorilor fizici asupra dezvoltării microorganismelor 2.3. Influenţa factorilor biologici asupra dezvoltării microorganismelor §3. Igiena mediului ambiant 3.1. Igiena solului 3.2. Igiena apei 3.3. Igiena aerului 3.3.1. Microflora aerului §4. Toxicele şi influenţa lor asupra organismului 4.1. Generalităţi despre substanţe toxice şi intoxicaţii 4.2.Substanţe toxice transmise organismului uman prin fructe, legume şi cereale 4.3. Sindroamele caracteristice intoxicaţiilor 4.4. Corelaţia dintre doză, concentraţie, toxicitate 4.5. Căile de pătrundere a toxicilor în organism 4.6. Clasificarea otrăvirilor §5. Substanţele potenţial toxice prezente în produsele alimentare 5.1. Pesticidele 5.2. Nitraţii şi nitriţii 5.3. Metalele potenţial toxice 5.4. Substanţele radioactive 5.5. Substanţele antibiotice 5.6. Detergenţii 5.7. Aditivii alimentari 5.8. Produşi toxici care se formează în produsele alimentare în urma proceselor de păstrare şi de prelucrare tehnologică §6. Substanţele antinutritive 6.1. Substanţele antimineralizante 6.2. Substanţele antivitaminice 6.3. Substanţele antiproteinogenice §7. Igiena şi sanităria produselor alimentare 7.1. Alterarea produselor alimentare şi efectele ei asupra organismului uman 7.2. Microorganisme care depreciază calitatea alimentelor 7.3. Măsurile de prevenire a alterării produselor alimentare §8. Igiena unităţilor cu profil alimentar 8.1. Noţiuni generale de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare 8.2. Igienizarea în întreprinderile alimentare 8.3. Insectele dăunătoare bunurilor materiale şi combaterea lor 8.4. Descrierea unor metode de utilizare a raticidelor la deratizare §9. Cerinţele sanitare privind amplasarea, proiectarea şi întreţinerea unităţilor cu profil alimentar 9.1. Amplasarea unităţilor cu profil alimentar 9.2. Dotarea cu utilaje 9.3. Prevederi în construcţie 9.4.Cerinţele sanitare faţă de alimentarea cu apă, canalizare, încălzire iluminare 9.5. Cerinţe sanitare faţă de întreţinerea unităţilor de comerţ 9.6.Cerinţe sanitare faţă de funcţionarea unităţilor alimentare 9.7. Reguli de igienă personală aangajaţilor 9.8. Controlul medical la încadrarea în producţie şi periodic 9.9. Comportamentul igienic al personalului §10. Evaluarea microanalitică, microbiologică şi histologică a alimentelor
Comentariul tau va fi primul
Curs: Sanităria şi Igiena Mărfurilor Profesor: Calmis Valentina