1. Politica de prețuri; 2. Subvențiile și veniturile agricole; 3. Funcționarea mecanismului clasic de intervenție. R/S # 1 Procesul de ingegrare economică și socială la nivel comunitar s-a dezvoltat accelerat deși au avut loc divirgențe și negocieri intre statele membre, piețele agricole au inceput să funcționeze in baza organizațiilor comune de piață, fiind specializate după produse sau grupe de produse. Aceste realizări sau datorat susținerii permanente a agriculturii prin mecanismul complex de prețuri și subvenții. O perioadă îndelungată prețurile de intervenție au fost instrumentul principal de aplicare a PAC. Organizațiile comune de piață interveneau pentru următoarele: 1. preluarea de la producători agricoli a producției destinată vînzărilor in vederea stocării publice la prețuri garantate; 2. vanzarea producției stocate în perioada cand piața era mai favorabilă; 3. vanzarile la export erau subvenționate și agricultorii primeau restituiri daca prețurile mondiale erau mai mici decăt cele de pe piața unică internă. Pînă in anul 1968 s-a produs unificarea prețurilor din cauza marii diversități în dezvoltare a agriculturii, prețurile în contextul PAC avea ca scop menținerea și garantarea veniturilor fermierilor. Începînd cu 1968 prețurile la unele produse agricole sunt stabilite la un nivel ridicat pentru a evita ca agricultorii unde prețurile erau mai ridicate să accepte reduceri și să reducă producția. Sistemul de prețuri instituit inițial a fost corectat și adaptat la exigențele prevăzute în acordul semnat dintre UE și OMC. Stabilizarea piețelor agricole prin preț de echilibru dintre cerere și ofertă s-a încercat de a realiza prin organizațiile comune de piață în baza unor intervenții specifice fiecărui produs și pe baza unui regim protecționist la frontiera comunității. Practic pana la reforma conform prevederilor 2000 care a fost adoptata in 1987 politica de prețuri cuprindea 3 categorii: 1. prețuri țintă – fixate de către consiliul de miniștri la încheerea fiecărui an agricol. Aceste prețuri erau orientative stimulative pentru agricultori și acceptabile pentru consumatori astfel se deosebeau următoarele forme de prețuri țintă: ...
Comentariul tau va fi primul
Curs: Preturile institutionale si subventiile agricole Obiect: Agronomie