Politica agricola comuna de la creare pana la incepututl secolului XXI - Agronomie

CURSUniversitate Universitatea Agrara de Stat din Moldova Profesor Baltag

preview iconExtras din document

1. Necesitatea si etapele politicii agricole commune; 2. Politica agricola comuna in perioada de creare si implementare; 3. Principiile aplicarii si functionarii PAC . PAC a fost reformată în pas cu evoluțiile pietii unice interne astfel integrîndu-se în structurile economice și sociale ale statelor membre fiind stabilite cerintele impuse față de politica de dezvoltare rurală și principiile sociale ale localităților rurale. De rînd cu componentelecare prevedeau dezvoltarea agriculturii PAC avea ca misiune creșterea nivelului de trai a populației rurale alături de cele urbane. Efectele benefice ale acestei politici sunt vizibile prin modernizarea agriculturii, creșterea productivității și a economiilor rurale a statelor membre. La moment este greu de calificat dacă elementele de impact negativ existente in prezent în zonele rurale puteau fi eliminate printr-un alt model de dezvoltare a localităților rurale, care să fi exclus agricultura de la un sistem de sustinere si control al pieții care există și pînă în prezent. Primele decizii ale CEE au inclus agricultura ca parte componenta strategică de mare importanță in procesul de refacere a economiilor vest europene in perioada postbelică pentru dezvoltarea armonioasă a activităților economice expansiune echilibrată sporirea standardului de viață sau luat următoarele decizii: 1. eliminarea taxelor vamale și a restricțiilor cantitative; 2. instituirea tarifului vamal comun în cadrul politicii comerciale comune față de tarile membre și fata de tarile terțe. 3. lichidarea obstacolelor de circulație liberă a celor 4 libertăți (a capitalului a marfurilor a fortei de munca si a serviciilor); 4. crearea programelor de sustinere a fermierilor inclusiv si prin scolarizare; Deși structurile agricole a statelor fondatoare nu aveau o formă omogenă PAC impunea o serie de măsuri unitare: 1. încurajarea creșterii productivității muncii avand ca scop stabilizarea consumului de produse agroalimentare și echilibrul piețelor agricole; 2. investiții din partea agenților economici externi care ar justifica utilizarea eficientă a resurselor naturale în scopul eliminării disparităților naționale; 3. echilibrarea balanței de plăți prin reducerea dependenței excesive de importuri de producție agricolă. ...

Download
alert iconRaporteaza o eroare
0 Comenteaza
+1
Posteaza

Curs: Politica agricola comuna de la creare pana la incepututl secolului XXI Obiect: Agronomie